Svanen- Arne Jacobsen

SVANEN

Arne Jacobsen

I slutet av 1950-talet formgav Arne Jacobsen ett antal möbler och föremål för gästerna på SAS Royal Hotel i Köpenhamn, bland andra stolen och soffan svanen.

 

/arne-jacobsen-svanen.jpg

Bild lånad från designstolar.net

 

De klassika Arne Jacobsen-möblerna , Svanen och dess syskon Svanensoffan och fåtöljen Ägget, skapades för det magnifika SAS Royal Hotel i Köpenhamn. Jacobsen, som ansåg att varje enskild beståndsdel var avgörande för totaleffekten, var mycket uppmärksam på varje detalj i hotellets inredning - från lampskärmarna som hängde i lobbyn till askfaten i vilka gästerna fimpade sina cigaretter och de lampor under vilka de läste sina tidningar. Det är en del av anledningen till att så många av Jacobsens verk från den tiden har gått till designhistorien.

Jacobsen skapade Svanen för att främst användas i hotellrum, lounger och i panoramamatsalen på hotellets 25.e våning. Stolens skal är tillverkat av formpressat syntetmaterial, täckt av ett lager kallskum, och vilar elegant på ett blottat, mattpolerat  fotställ i aluminium. Den lockar framför allt med sina kurvor, som påminner om dem hos Ägget.

Text lånad från STOLAR Moderna Designklassker s. 126 Svanen.

 

ATT HÅLLA UTKIK EFTER!

Orginalsoffan Svanen producerades i 10 år, mellan 1964 och 1974, av Fritz Hansen.

 

TIPS!

En modernare version licenstillverkas i en mängd färger och tyger. den kostar från ca 28000:-

 

3 Mar 2016