Barcelonastolen

Barcelonastolen-Mies van der rohe/Reich

Barcelonastolen kan man se överallt-på kontor och i hem över hela världen. det är förmodligen Mies van der Rohes och Reichs mes kända verk.

Bild lånad från Fauteil desig SDM.

Stolen är ett resultat av ett samarbete under 1920-talet mellan den hyllade arkitekten Ludwig Mies van der Rohe och inredningsdesignern lilly Reich. den tillskrevs Ursprungligen enbart Mies van der Rohe, men på senare år har Reich bidrag till stolens framgång erkänts.

Paret tillverkade den låga, bakåtlutande stolen 1929, till den tyska paviljongen på världsutställningen i Barcelona. Paviljongen blandade effektfullt marmor, mässing, glas och travertin och barcelonastolens tronliknaded design i stål och läder passade in på ett beundransvärt sätt. Stommen formgavs ursprungligen för att skruvas ihop och dynorna hade påkostad klädsel i svinläder. 

Stolen tillverkades i begränsad mängd från 1930-talet till 1950-talet. Den omskapades 1950 och fick en stomme i helpressat rostfritt stål och oxskinn ersatte svinlädret. 1953 förvärvade Knoll van der Rohes rättigheter och man tillverkar stolen än idag.

TIPS!

Det finns otaliga kopior på maknaden idag. den licenstillverkade stolen kostar från 27500:-.

Knollversionen har en knollstudiologga och Mies van der rohes signatur på stommen.

Text lånad från STOLAR Moderna klassiker s. 34 Barcelonastolen.

www.knoll.com

25 Feb 2016